Gönderen Konu: Nerenin Nesi Meşhurdur?  (Okunma sayısı 27448 defa)

Çevrimdışı Sativa

  • job
  • *
  • İleti: 321
Nerenin Nesi Meşhurdur?
« : Ocak 13, 2008, 01:27:23 ÖÖ »
Bu bölümde yiyecek, içecek, adet, şenlik, festival vb. nerenin nesi meşhursa yazalım.

Konuyu Paylaş:
  facebook  twitter  google  google

Çevrimdışı Sativa

  • job
  • *
  • İleti: 321
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #1 : Ocak 13, 2008, 01:33:25 ÖÖ »
Kastamonu Kuyu Kebabı Yok böyle bir Lezzet..

Bir alıntıyla anlatayım, ağzınız sulansın:)

Damak Çatlatan Tatlar Kastamonu'dan Taşköprüye...

Damak çatlatan tatlar
Mehmet YAŞİN

TAŞKÖPRÜ'NÜN BİRAN'I
Şükriye Hanım, üzüm yaprağı veya ebegümeci ile yapılan 'ekşili pilav'ı, patates, sarmısak, yumurta ve ekşili yoğurtla oluşturulan 'yoğurtlu patates paçası'nı, pirinç, mantar ve kabak paçasını, kestane çorbasını, 40 katlı ev baklavasını, ballı güllacı, Üçürdüm pilavını anlatırken, ben de bu yemeklerin tatlarını hayal etmeye çalışıyordum. Hayali tatlar bile ağzımın sulanmasına yetiyordu.Kastamonu'nun etli ekmekten sonra gelen bir başka simgesi de Biran (Büryan, Püryan) Kebabı idi. Bazı yörelerde kuyu ve kazık kebabı da deniyordu. Prof. Dr. Abdulkerim Abdulkadiroğlu'nun bir makalesinde okuduğuma göre, bu kebabın en iyi yapıldığı yer de, 'sarmısağın başkenti' Taşköprü kasabasıydı. Bu yemek aslında yasak yemekler listemin en baş köşesinde yer alıyordu. Çünkü ağzına yeni ot değmiş kuzudan yapılıyordu. Kolesterolü yüksek olanların kuzu etine hasret öldükleri bilinen bir gerçekti. Kastamonu-Taşköprü arasındaki 45 kilometrelik yolu kat ederken aklıma hep bu 'kötü' düşünceler geliyordu.Taşköprü'de, vitrininde nar gibi kuzuların sergilendiği ilk kebapçıya girdim. Bir porsiyon istedim. Yağıyla kemiği ile önüme 300 gramlık kebap geldi. Çatal bıçak yardımıyla, istemeye istemeye yağları ayıklayınca ne yediğimi anlamadım. Çaresiz ikinci porsiyonu istedim. Garson tadına varabilmem için kebabın elle yenmesi gerektiği konusunda beni uyardı. Ben de öyle yaptım. Sonra işin sırrını sordum. Usta beni alt kattaki kuyunun başına götürüp anlattı. Bir defa kuzu kekik otlamalıydı. Sonra yakılan odunun sakızlı çam olması gerekiyordu. Bu arada kuyunun ağzının iyice sıvanması lazımdı. Tabii ustanın etlemeyi, sulamayı iyi yapması şarttı.
(Hürriyet; 01.06.2003)




Çevrimdışı OCB

  • Üye
  • *
  • İleti: 0
    • Cannabist.net
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2008, 10:02:53 ÖS »
Kebap değil,Lokum o dosdum..  :P
Bizim memleketinde aparatif bi yemeği var,ismi Muhlama..

Muhlama Doğu karedeniz bölgesinde gidilen her yerde bulunan her daim her ogun yenilen peynir tere yagi ve mısır unundan yapılan muhtesem yiyecek..
Çok lezzetli olmasının yanında inanılmaz ağır olan ve fazla tüketildiğinde uzun bir süre yemek yeme ihtiyacı hissetmediğiniz, karadenizlilerin her öğün de tükettiği yemek türü.

malzemeler:

koleti peyniri (ulaşamayanlar için alternatif:taze kaşar veya dil peyniri)
mısır unu + opsiyonel olarak beyaz un
tereyağı.

temel tarifi:

bol miktarda tereyağı genişçe bir tavada eritilir.açlık miktarı,kişi sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak belirlenmiş miktarda mısır unu ve bundan daha az miktarda beyaz un yağda uzun süre kavrulur.süper bi kavrulmuş un kokusu etrafı sardığında dilimlenmiş koleti peynirleri ve sıcak su eklenir.peynirler eriyip ağza gelmeyecek kadar küçük fakat uzayıp tel verecek kadar büyük doğranmış olmalıdır.kullanılan peynirin tuzluluğuna bağlı olarak istenirse tuz katılarak bir miktar karıştırılır ve daha sonra altı kısılarak 10 dakika dibi tutmaya bırakılır.
dibi özellikle tutturulursa ayrı bir tada erişen muhteşem karadeniz yemeği hazırdır..






Çevrimdışı mansur27

  • Üye
  • *
  • İleti: 633
  • an avcısı
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2008, 09:48:49 ÖÖ »
antebin fıstık,baklava,kebap,çiğköfte,yemeni,elişi tarihi yerleri
meşhurdur asıl bizi ilgilendiren meşhur şeyi ise cıgarası dünyanın her yerinden bilinir ;)


Çevrimdışı just

  • efe torunu
  • Sessiz Üye
  • *
  • İleti: 17
  • nasıl bakarsan öyle görursun
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #4 : Mart 01, 2009, 10:26:16 ÖS »
valla benım bıldıgım ödemişin otu meshur oofff diyom 2 duman al o zaman nerenın neresınde ne yicem diye düsünürsün


Çevrimdışı greengirl

  • Üye
  • *
  • İleti: 131
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #5 : Mart 07, 2009, 01:59:35 ÖS »
Doğu karadeniz şehirlerimizde Laz böreği meşhurdur.
ismi benzese de gerçekte börek değildir. tarifi zor, yenmesi güzel bir tatlıdır. evin içinde bir günde yapıldığına tanık olurdum ve 1 saatte bittiğine..  :D


Çevrimdışı muamma

  • Üye
  • *
  • İleti: 533
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #6 : Kasım 22, 2009, 09:00:10 ÖS »
Cannabist Life'ın sinir bozucu insanları meşhurdur...


Çevrimdışı Bi'sonNefes

  • Üye
  • *
  • İleti: 2003
  • yüreğim genelevi...
    • Cannabist
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #7 : Kasım 22, 2009, 09:55:04 ÖS »
Antakya'nın;

1- Delisi meşhurdur. Örnek; Ben, Aptülcelil (A'b'dülcelil değil), Uzaylı Cuma, Deli Hayriye, Deli Kazım, Boş Mustafa, Kalın İbo ve daha binlercesi...

2- Künefesi meşhurdur. Sırrını açıklıyorum be, daha ne yapayım; ne kadar künefe o kadar peynir. 2/3 şeker. Şeker kalınlaşmamak kaidesiyle yüzünü örtecek kadar suda iyice kaynayacak. Tereyağı da yalansız - dolansız ise dadından harbi harbi yinmez...

3- Ayıptır söylemesi, dermanı meşhurdur... Çingene gibi anlatmak bize yakışmaz.

"Herkes birbirine soru sorsun" da soruldu, burda cevaplayayım dedim...


Çevrimdışı doveyy

  • Üye
  • *
  • İleti: 34
  • "İstikbal Göklerdedir."
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #8 : Kasım 22, 2009, 10:04:23 ÖS »
Antakya'nın;

1- Delisi meşhurdur. Örnek; Ben, Aptülcelil (A'b'dülcelil değil), Uzaylı Cuma, Deli Hayriye, Deli Kazım, Boş Mustafa, Kalın İbo ve daha binlercesi...

2- Künefesi meşhurdur. Sırrını açıklıyorum be, daha ne yapayım; ne kadar künefe o kadar peynir. 2/3 şeker. Şeker kalınlaşmamak kaidesiyle yüzünü örtecek kadar suda iyice kaynayacak. Tereyağı da yalansız - dolansız ise dadından harbi harbi yinmez...

3- Ayıptır söylemesi, dermanı meşhurdur... Çingene gibi anlatmak bize yakışmaz.

"Herkes birbirine soru sorsun" da soruldu, burda cevaplayayım dedim...

Soruyu soran doveyy'di.

Teşekkür etti.

Sonuç: doveyy, gelmekten vazgeçti.


Çevrimdışı Bi'sonNefes

  • Üye
  • *
  • İleti: 2003
  • yüreğim genelevi...
    • Cannabist
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #9 : Kasım 22, 2009, 11:08:34 ÖS »
Eyvah...


Çevrimdışı muamma

  • Üye
  • *
  • İleti: 533
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #10 : Aralık 05, 2009, 11:25:09 ÖÖ »
bence uzaylı cuma'dan korkmuştur..


Çevrimdışı JiJi

  • Üye
  • *
  • İleti: 672
  • Olmasinlari olmayacaklari olmadilari unut !
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #11 : Aralık 05, 2009, 11:39:14 ÖÖ »
10 dk önce kahvaltı da muhlama yedim ama bizde ki adı alivra şaştım  :-\



Çevrimdışı JiJi

  • Üye
  • *
  • İleti: 672
  • Olmasinlari olmayacaklari olmadilari unut !
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #12 : Aralık 05, 2009, 12:01:26 ÖS »
Efenim benden de sizlere Şanlıurfa'dan çigköfte tarifi gelsin.

Yapılışı
Kuru soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır(asla robatta çekmeyin veya rendelemeyin soğan suyu çiğ köftenin tadını bozar)İçine biber salçası ve domates salçası, baharatlar ve et katılır ve iyice karışana dek yoğrulur. Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışıma bulgur katılır ve yoğrulmaya başlanır.Bulgur iyice yumuşayıncaya dek yoğurmaya devam edin arada bir az miktarda su verin.(Tüm yoğurma işlemi boyunca kullanacağınız su miktarı 2 çay bardağını geçmesin)Bulgur macun kıvamına geldiğinde doğramış olduğunuz maydanoz,nane ve yeşil soğanı katıp son kez az miktarda su verip yaklaşık 3 dk kadar yoğurun. Çiğ köfteniz hazırdır…. AFİYET OLSUN

Servis Önerileri
Servis tabağınıza marul yapraklarını serin, çiğ köftenizi küçük sıkımlar halinde diziniz. Ayrıca yanına yeşil soğanların beyaz kısımları ile turp dilimlerini de ikram edebilirsiniz.

Püf Noktaları
Çiğ köftenin etinin iyice terbiye olup öldürülmesi sağlık açısından esastır. Bu nedenle asla yoğurma sırasında çok su kullanmayınız. Bulguru şişirmeyiniz. Çiğ köfte kısır değildir.İçine nar ekşisi, çarliston yada sivri biber gibi unsurlar girmez.Üzerine limon sıkılmaz….
Kışın sıcak suyla yazın buzlu suyla yogrulması makbuldür...




Çevrimdışı Goztepe

  • Üye
  • *
  • İleti: 217
  • Sarıcağın tek bi sigara var oda börek!
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #13 : Aralık 05, 2009, 03:27:31 ÖS »
10 dk önce kahvaltı da muhlama yedim ama bizde ki adı alivra şaştım  :-\


Muhlama alivra hayatımda ilk defa duyuyorum ne oluyo bunlar?


Çevrimdışı darkseed

  • Üye
  • *
  • İleti: 235
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #14 : Aralık 30, 2009, 10:34:02 ÖS »
Mersin: Tantuni müptela yapar dikkat :D
Eti kuşbaşının 2-3 misli daha küçük olacak şekilde kıyalım. Tencereye kıydığımız etleri koyup üzerini üç parmak geçecek şekilde su koyalım daha sonra istediğiniz kadar tuz ekleyerek devam edelim. Önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika kaynatalım. Et suyunu daha sonra kullanmak üzere süzelim. Et kaynarken bu arada domatesleri küçük küçük doğrayalım. Soğanları ince ince kıyalım. Ortası biraz çukur bir kızartma tepsisis ya da geniş bir tavada sıvı yağı kızdıralım. Haşladığımız etter bıraznıı alarak orta ateşte yaklaşık 1 dakika kadar kavuralım. Ve et suyundan 2-3 çorba kaşığı ekleyelim. Bunu etin yanmaması ve sertleşmemesi için biraz yağ daha sonra etsuyu olarak tekrarlayalım.
Evet, şimdi geldik tantunimizi hazırlamaya. Açık ekmek tek ekmekli veya iki ekmekli isteğe bağlı olarak tavadaki etlerin üzerine konur. ekmeklerimiz yumuşayınca servis tabağına alın. eti ekmeğe dürüm yapabileceğimiz şekilde koyun. Bu arada tavanın ortasında iki yemek kaşığı domatesi hafifce birkaç kere döndürün. Bir-iki çay kaşığı pul biberi ekleyip karıştırın ve etin üzerine ekleyin. İsteğe bağlı miktarda soğanı da ekleyin. Arzuya göre soğana sumak da ilave edebilirsiniz.
Her ne kadar evdede yapılabilsede mersinde her 100 mt'de bir tantuni salonu bulmak mümkündür her biri bir başka leziz yapar.




Çevrimdışı cnbst

  • Mesajsız Üye
  • İleti: 0
  • 1 Mesajı Toplam
    1 Kere Beğenildi
    • Cannabist Life
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #15 : Şubat 01, 2010, 01:40:03 ÖÖ »
Cannabist Life'ın sinir bozucu insanları meşhurdur...
sorma:)


Çevrimdışı Tiesto's Club Life

  • Üye
  • *
  • İleti: 365
  • In Search OF Sunrise
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #16 : Şubat 05, 2011, 05:34:32 ÖÖ »
Mersin: Tantuni müptela yapar dikkat :D
Eti kuşbaşının 2-3 misli daha küçük olacak şekilde kıyalım. Tencereye kıydığımız etleri koyup üzerini üç parmak geçecek şekilde su koyalım daha sonra istediğiniz kadar tuz ekleyerek devam edelim. Önce orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika kaynatalım. Et suyunu daha sonra kullanmak üzere süzelim. Et kaynarken bu arada domatesleri küçük küçük doğrayalım. Soğanları ince ince kıyalım. Ortası biraz çukur bir kızartma tepsisis ya da geniş bir tavada sıvı yağı kızdıralım. Haşladığımız etter bıraznıı alarak orta ateşte yaklaşık 1 dakika kadar kavuralım. Ve et suyundan 2-3 çorba kaşığı ekleyelim. Bunu etin yanmaması ve sertleşmemesi için biraz yağ daha sonra etsuyu olarak tekrarlayalım.
Evet, şimdi geldik tantunimizi hazırlamaya. Açık ekmek tek ekmekli veya iki ekmekli isteğe bağlı olarak tavadaki etlerin üzerine konur. ekmeklerimiz yumuşayınca servis tabağına alın. eti ekmeğe dürüm yapabileceğimiz şekilde koyun. Bu arada tavanın ortasında iki yemek kaşığı domatesi hafifce birkaç kere döndürün. Bir-iki çay kaşığı pul biberi ekleyip karıştırın ve etin üzerine ekleyin. İsteğe bağlı miktarda soğanı da ekleyin. Arzuya göre soğana sumak da ilave edebilirsiniz.
Her ne kadar evdede yapılabilsede mersinde her 100 mt'de bir tantuni salonu bulmak mümkündür her biri bir başka leziz yapar.



herkezin yerine 10 gün boyunca bol bol yiyebilirim :)


Çevrimdışı Puff-er

  • Üye
  • *
  • İleti: 225
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #17 : Şubat 05, 2011, 12:01:47 ÖS »
tekirdağımın rakısı, kirazı, köftesi meşhurrr :) hatta her sene kiraz festivalı düzenlenir sahil boyunca eğlenceler olur şarkıcılar falan işte.



Çevrimdışı Puff-er

  • Üye
  • *
  • İleti: 225
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #18 : Şubat 05, 2011, 12:04:38 ÖS »
http://www.youtube.com/watch?v=g3x0___kWgQ

birde şöyle bir video var rakıyla ilgili paylaşayım dedim :)


Çevrimdışı çizgiroman

  • Üye
  • *
  • İleti: 237
  • ''Mutluluk sadece paylaşıldığında gerçektir.''
Ynt: Nerenin Nesi Meşhurdur?
« Yanıtla #19 : Şubat 05, 2011, 08:46:25 ÖS »
Puff-er sen naptın be ya akşam akşam tekirdağ dedin ömrümü yedin be ya
 eyvah eyvah :)